Kış lastiklerine veda edin!

Kış lastiklerine veda edin!

Kış Lastiklerinin diğer lastiklerden farkı nedir?

Kış lastikleri, zorlu hava koşullarına karşı aracın yolda tutunmasını artırarak kaymasına engel olur. Hava koşulları +7 derecenin altına düştüğünde aracınızda kış lastiği kullanmanız gerekir. Kullanmadığınız taktirde aracın viraj alma kabiliyeti azalır, fren mesafesi uzar, yakıt ihtiyacı artar, yol tutuşu azalır sonuç olarak aracınızda performans kaybı yaşarsınız. Kış lastikleri soğuk havalarda diğer lastiklerden çok daha fazla sürüş güvenliği sağladığını kanıtlamıştır.

Kış lastikleri ne zaman takılmalı?

Türkiye'de kış lastiklerinin takılma zamanı yaşadığınız bölgeye ve aracınıza göre değişiyor. Kanuni olarak da bazı araçlara ve bölgelere yaptırım uygulanmakta kış lastiği takmak zorunlu kılınmaktadır. Ancak güvenli sürüş ve iyi performans için tüm araç sahiplerinin kış lastiği regülasyonuna dikkat etmeleri önemlidir. Doğru zamanda doğru lastik kullanımının daha az yakıt tüketimi ve daha uzun ömürlü motor için de faydalı olduğu biliniyor. Bahsettiğimiz üzere kanuni olarak kış lastiği takma zorunluluğu bulunan bölge ve araçlarda son gün 1 Aralıktır. Ayrıca şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu vardır ve takamanın cezası vardır. Yasal olarak zorunluluğu bulunmayan araçlar için kesin bir tarih belirtilmemektedir. Tavsiyemiz bulunduğunuz şehirde hava 10 derece altına düşmeye başladığında buzlanmalar olduğunda araç lastiklerinizi değiştirmeniz kış lastiğine geçmeniz yönündedir. Bu tarihler genel olarak Ekim- Kasım ayları olabilir. Peki ne zaman kış lastiğini çıkarmalıyız derseniz de bu tarihinde ortalama olarak 1 Nisan tarihi olmaktadır. Tabi yine mevsim koşullarına göre bu tarih değişebilmektedir.

Yazlık lastikleri ne zaman takılmalıdır?


Kış lastikleri kadar yaz lastiklerinin de bulunduğunuz mevsime göre değiştirilmesi çok önemlidir. Yaz lastikleri genel olarak 1 Nisan tarihinde değiştirilmelidir. Fakat yine bulunduğunuz bölgede yasal zorunluluklara uygun şekilde değişim yapmanız gerekmektedir.


Aldığınız lastiğin kış lastiği olup olmadığını nasıl anlarsınız?


Kış lastiğinizin üzerinde M+S veya kar sembolünün olması gerekmektedir bunun dışında lastiğin üzerinde bulunan desenlerin de önemi büyüktür. Kış lastiklerinin desenleri yaz lastiklerinden çok daha farklıdır. Kış lastiklerinin yüzeyi daha derin yivlidir. Kar suyunu tahliye etmek için lastiğin sırt kısmında ince lamelli geniş bloklu bir yapı gözlenir böylece lastiğinizin kış lastiği olduğunu anlayabilirsiniz.


Kış lastiği taktırmamanın cezası ne kadardır?


Karayolları trafik kanununa göre 2021 yılında kış lastiği takmamanın cezası 835 tl dir. Eğer ceza kesildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yaparsanız bu rakam %25 indirim uygulanarak 626,75 tl ye düşer. Ceza puanı ise 10dur.

 

Oto lastik kullanımı hakkında bilmeniz gerekenler?

Araç lastikleri aracın en önemli parçalarından biridir bu yüzden güvenli ve konforlu bir sürüş için seçeceğiniz lastikte dikkat etmeniz gereken noktaları sizler için açıklıyoruz;

- Aracınızın tipine ve yol şartlarınıza uygun bir lastik tercih etmelisiniz,

- Aracınızın üreticisinin tavsiye ettiği lastik ebatlarına ve lastik basınçlarına mutlaka uymalısınız,

- Araç lastiğinizi 50.000-60.000 km yol katettikten sonra değiştirmelisiniz,

- Mümkün olduğunca lastiğinizde düşük hava basıncı varken yola çıkmayın ve lastik havalarını düzenli olarak kontrol edin.

- Ayrıca düşük yuvarlama direnci olan lastikleri tercih etmeniz önemlidir.

 


Yorumlar - 0

Yorum Gönder

Ücretsiz Teklif Al